EXPOZIȚIE stradală la Biblioteca Metropolitană. „Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control”

EXPOZIȚIE stradală la Biblioteca Metropolitană. „Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control”
Publicat: 08/11/2024, 16:13
Actualizat: 08/11/2024, 17:01

La Sediul Central „Mihail Sadoveanu” al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti (BMB) se va deschide, începând cu data de 11 noiembrie 2024, expoziția stradală „Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control”. Trecătorii vor avea privilegiul de a descoperi imagini sugestive dintr-o perioadă comunistă în care regimul aflat la conducerea României, prin cenzură și control total, deținea toate pârghiile puterii.

În cadrul acestui eveniment vor fi prezentate imagini inedite din arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), documente istorice de o incontestabilă valoare, dar şi mărturii ale unor martori contemporani.

Întrunite, toate acestea vor oferi o perspectivă profundă asupra realităţilor politice şi sociale din România comunistă.

„Prin prezentarea unor imagini şi documente inedite, expoziţia va oferi o privire detaliată asupra evoluţiei Bucureştiului, începând cu sfârşitul anilor `70 şi continuând până în ultimele decenii ale regimului Ceauşescu. Vizitatorii vor putea înţelege mai bine modul în care regimul comunist a manipulat informaţiile, a controlat instituţiile şi a gestionat relaţiile externe, într-o perioadă marcată de izolarea României pe plan internaţional şi de constrângerea libertăţilor cetăţeneşti”, au precizat reprezentanții BMB.

„Toate structurile de Securitate se activau și începea controlul informativ”

În exclusivitate pentru Gândul, Laura Cornea – membru Colegiul CNSAS – a declarat că expoziția stradală care va avea vernisajul luni – 11 noiembrie 2024 – se constituie într-un eveniment și reprezintă o adevărată filă de istorie.

Am gândit această expoziție sub forma surprinderii aspectelor ultimelor două decenii ale orașului București, care erau dominate, pe de o parte, de politica diplomatică de a stabili cât mai multe legături cu exteriorul, cu țările Occidentului. Și avem vizitele a doi președinți, care sunt suprapuse.

Sunt prezentate în panourile noastre, pe de o parte, și – pe de altă parte – se arată și ce se întâmpla în interiorul Securității în momentul acestor vizite și nu numai, în sensul că toate structurile de Securitate se activau și începea controlul informativ, atât al populației cât și al mediilor, delegațiilor sau, cel mai interesant, al ziariștilor străini care erau acreditați la noi.

Avem câteva informații legate de modul în care acești jurnaliști străini erau supravegheați. Sunt câteva panouri, documente, și – ca parte de cenzură și control – ne-am gândit la controlul asupra istoricului și criticului literar Augustin Buzura.

Este o expoziție stradală și se desfășoară între 11 noiembrie și 11 decembrie, pe gardul sediului central al Bibliotecii Metropolitane, astfel încât orice trecător să se poată opri, să o parcurgă, să o vizioneze.

Și tot în ultimele panouri – în ceea ce privește ca controlul – am surprins modul în care Securitatea a început, după anii `70, când apare legea informațiilor, a secretului de stat, controlul oricărei entități din acest acest oraș, de fapt din această țară.

Apar atunci birourile de documente secrete, birouri despre trăitorii acelor vremuri știau și exista tot timpul această legendă că «este CI-stul sau este ofițerul de securitate care ne supraveghează». Aceste birouri de documente secrete erau populate de ofițeri de securitate.

Avem un dosar de obiectiv pe problema bibliotecilor din România, nu numai din București, și un fragment dintr-un volum este dedicat bibliotecii «Mihail Sadoveanu»”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, Laura Cornea, fost director al Arhivei CNSAS, actualmente membru Colegiul CNSAS, șefa Departamentului de Arhivă din anul 2007.

Expoziţia „Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control” va putea fi vizitată până pe 11 decembrie 2024.


Citește și:

Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Decizie definitivă a ÎCCJ

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Fostul soț al Cristinei Bâtlan de la Imperiul Leilor a provocat un accident grav! Doi...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
De ce ar trebui să folosim și iarna aerul condiționat în mașină. Majoritatea șoferilor nu...
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Într-un deșert din Arabia Saudită, unde temperaturile ajung și la 55 de grade, a nins...
Ce condiții pune Putin pentru un plan de pace în Ucraina
Scandal în familia Betty–Cătălin Vișănescu. Socrul mare a făcut ravagii! Florin Salam a intervenit decisiv
Cum se menține în formă Monica Bârlădeanu la 45 de ani. Mănâncă 5 mese pe...
Filmul teribilului accident din Maramureş, unde un băieţel de 11 ani a sărit direct în...
Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum...
Un român a fost găsit fără suflare într-un microbuz, în Germania. Ce spun autoritățile în...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Care e amenda pentru depășirea limitei de viteză cu 20 km/h
Oamenii preşedintelui, planul Bessent şi cum ar putea Donald Trump să-l înlăture de la comanda...
Eveniment COSMIC de proporții văzut de pe Pământ! Abia acum s-a spus
România își pierde valorile ce-au scris istorie. S-a stins o mare stea: Un loc special...
Val de vești proaste de la ANM. O serie de fenomene extreme
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a...
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
A făcut sau nu Medana Oprea act prenupțial când s-a căsătorit cu Alin Oprea? Ce...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Are viața extraterestră nevoie de o planetă pentru a supraviețui? Oamenii de știință cred altceva!